Geçtiğimiz ay enerji giderleri kaynaklı fiyat artışı söylentisinin yayılmasından sonra alıcı ve satıcıların bu habere paralel olarak iştahlarını artırmasıyla düşüş trendi kırılmış ve aralık – ocak ayı satışları fiyatların da toparlanmasıyla tamamlanmıştı. Ancak bu kalıcı bir fiyat artışına dönüşmedi ve yön tekrar düşüşe döndü. Aralık ayında bu düşüşler öylesine hızlandı ki her hafta 30 – 40 USD / ton düşüş gözlemlendi. Geldiğimiz noktada yerli üreticiler şubat ve mart vade siparişler almaya devam ediyor ve sipariş kaçırmamak adına fiyatlarda tavizler veriliyor. 

Üretim Siparişi fiyatlarına göz atacak olursak 

Türkiye FOT Fabrika çıkış bağlantı fiyatları şu aralıklarda gözlemleniyor:

HRC – Sıcak Sac :                    820 – 850 USD / mt 

CRC – Soğuk Sac :                   940 – 980 USD / mt 

HDG – Galvanizli Sac :            1040 – 1100 USD / mt 

Levha ( Yerli + İthal )               980 – 1020 USD / mt 

Geçen ayki rakamlara göre 100 – 120 USD / mt düşüş gerçekleşmiş. Tabi bu fiyatların üzerine kalite ve ebat ekstraları ürün bazlı eklenmelidir. 

Bu düşüşün aksine hammadde fiyatları da artıyor, maliyet – satış fiyatı arasındaki makas daralıyor. Bu da fiyatların stabilize olması için bir etken. Ne zaman ki cevher ve hurda fiyatlarında da gerileme başlar, işte o zaman sıkı bir düşüş başlayabilir. 

Spot piyasada ise işler hayli ilginç. Çelik üreticilerinin teslimat performansı zayıf, özellikle ticari kaliteler harici sac bulmak çok zor. Bu zorluk da spot piyasa fiyatlarının yüksek seyretmesine sebep oluyor. Tüccarlar ve servis merkezleri ekim ve kasım ayı sipariş fiyatlarının yüksek olması sebebiyle spot piyasa fiyatlarının güçlü kalmasından memnun. Mümkün olduğunca az zararla tüketmek istiyor malzemelerini.  

Türkiye özelinde aralık ayındaki ekonomik seyir öylesine sıra dışı bir hal aldı ki fabrikalar mal satmaya korkuyor; tüketiciler mal almaya korkuyor, limitler dolar bazında düşüyor, her geçen gün sermaye ihtiyacı büyüyor. 

Çin’de kış olimpiyatları yaklaşıyor. Bazı bölgelerde hava kirliliğini kontrol altına almak için üretimde kısıntılar olması bekleniyor. Bu arz daralması ne boyutta olacak, çelik piyasalarını hareketlendirecek mi hep birlikte göreceğiz.